nieuws

Van ‘den Amylum’ tot Tereos

Onze fabriek is al 150 jaar een vaste waarde in Aalst en omgeving, en daar zijn we trots op. Doorheen de tijd hebben we heel wat ontwikkelingen doorgemaakt. We veranderden ook meer dan eens van naam. Hier vind je alle mijlpalen op een rijtje!

23 juni 1873

De drie broers Callebaut en Joseph Lejeune richten een glucosefabriek op aan de oude Dender in Aalst: Callebaut, Frères et Lejeune. Glucose is op dat moment erg in trek bij brouwerijen, omdat het een goedkoop alternatief is voor suiker.

De glucose wordt gewonnen uit maïs die per schip aangevoerd wordt vanuit Antwerpen. De maïs wordt geweekt in oude wijnkuipen. Met het vrijgekomen zetmeel worden glucosebrokken of ‘macé’ gemaakt. Die vertrekken met de paardenkar naar de brouwerijen.

Callebaut, Frères et Lejeune is niet de enige glucosefabriek in Aalst. Tussen 1864 en 1883 worden er een vijftal bedrijfjes opgericht.

1883

Joseph Lejeune verlaat de firma en jongste broer Prosper Callebaut komt erbij. De fabriek wordt herdoopt in Callebaut Frères en verhuist naar een nieuw gebouw op de hoek van de Iwijnstraat en de intussen gekanaliseerde Dender aan de Vanwambekekaai.

Prosper Callebaut was de eerste in België die zijn gepensioneerden 1 frank pensioen per dag uitkeerde. Dat feit bezorgde hem een vermelding in de roman Pieter Daens van de Aalsterse schrijver Louis Paul Boon.

1926

In 1926 fuseert het bedrijf met La Glucose Of Lic-Frères in Brussel: de Glucoserie Réunies is geboren. De productie wordt opgevoerd: in plaats van 50 ton wordt er nu 140 ton maïs verwerkt per dag.

1940

Tijdens WO II wordt de fabriek in Aalst ernstig beschadigd door bombardementen.

In 1943 wordt er verplicht gewerkt voor de Duitse bezetter.

1950

Het bedrijf groeit en koopt alle terreinen op het eiland Chipka op, tussen de oude en de gekanaliseerde Dender.

1975

Het bedrijf gaat verder onder de naam G.R. Amylum. Een Franstalige naam ligt immers gevoelig in deze tijd. ‘Amylum’ is Latijn voor ‘zetmeel’.

In de fabriek wordt een nieuwe stroop ontwikkeld: isoglucose of glucose-fructosestroop. Het is intussen een populaire zoetstof.

1980

Eind jaren 80 begint de internationale expansie, met onder meer overnames in Griekenland, Frankrijk, Turkije en Marokko.

Amylum groeit uit tot een internationaal bedrijf met een 15-tal vestigingen. De groep verwerkt meer dan 3.000.000 ton grondstoffen per jaar en heeft een omzet van 1 miljard euro.

1996

We schakelen over op een andere grondstof: in de plaats van maïs verwerken we voortaan tarwe.

2000

De Britse voedingsgroep Tate & Lyle neemt het bedrijf over. Zeven jaar later verkoopt Tate & Lyle de fabriek alweer aan de Franse suikerproducent Tereos.

2008

Tereos start met de productie van bio-ethanol op de site in Aalst. De bio-ethanol wordt gewonnen uit restzetmeel en wordt ingemengd in benzine (E5/E10). 

2013

Een nieuwe maalderij wordt in gebruik genomen. In de oude en nieuwe maalderij samen wordt het equivalent van 18 voetbalvelden tarwe per uur verwerkt. 

13 mei 2020

Tereos levert 9000 liter bio-ethanol voor de productie van ontsmettingsalcohol. Op die manier dragen we ons steentje bij aan de bestrijding van het coronavirus. 

2023

Begin 2023 verhuist het applicatielabo van de site in Marckolsheim naar Aalst. Er komen extra arbeidsplaatsen bij, vooral voor onderzoekers en ingenieurs.