duurzaamheid

Warmtenet

Snel naar...

Voor het grote nieuwbouwproject Zuidkaai zullen we een deel van onze restwarmte beschikbaar stellen. Dankzij dat warmtenet zullen de bewoners geen gasketel of warmtepomp nodig hebben.

Restwarmte

We gebruiken veel warmte in onze productieprocessen. Die warmte wekken we op als stoom in onze wkk-installatie en gebruiken en hergebruiken we meerdere keren in de fabriek. Bij elke stap daalt de temperatuur een stuk, tot we uiteindelijk water overhouden op een temperatuur die voor ons niet meer bruikbaar is. Maar het gaat dan nog altijd over water van 40 tot 60°C, genoeg om bijvoorbeeld als vloerverwarming te gebruiken. Met een warmtenet zouden we heel wat gezinnen warmte kunnen leveren. Dan hoeven ze zelf geen gas of petroleum te stoken of een warmtepomp van elektriciteit te voorzien.

Pilootproject in de steigers

Op dit moment zijn we betrokken bij een project om een warmtenet aan te leggen voor 300 nieuwbouwappartementen op de Zuidkaai in Aalst. Daarvoor werken we samen met de stad Aalst, de projectontwikkelaars en distributienetbeheerder Fluvius. Tereos zal hier optreden als producent van de warmte voor het warmtenet.

Het warmtenet zal werken met water van 60°C. Water van die temperatuur hebben wij maar in beperkte hoeveelheid ter beschikking na onze productieprocessen. Maar in de toekomst zou het warmtenet kunnen uitbreiden naar 40°C. En dan hebben we nog veel meer warmte in de aanbieding.

Het water dat we na onze productieprocessen overhouden is 40 tot 60°C warm. Dat is genoeg om als vloerverwarming te gebruiken