nieuws

Avantium maakt basisgrondstof voor plantaardig en recycleerbaar plastic

Tereos Aalst heeft een overeenkomst gesloten met Avantium om fructosestroop te leveren. Op basis van die plantaardige grondstof maakt het Nederlandse bedrijf een basisbestanddeel voor recycleerbaar plastic.

Avantium is een voorloper op het gebied van duurzame chemie. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe technologieën op basis van hernieuwbare grondstoffen als alternatief voor fossiele chemicaliën en kunststoffen. In de fabriek in Delfzijl (Groningen) die in de steigers staat, zullen ze fructosestroop omzetten in furaandicarbonzuur of FDCA. Die fructosestroop (specifiek het type F95) zullen ze aankopen van de Tereos-fabriek in Aalst.

Duurzaam alternatief voor PET

FDCA is de basisgrondstof voor de productie van PEF, een 100% plantaardig, recycleerbaar plastic. De fabriek in Delfzijl wordt ‘s werelds eerste fabriek waar FDCA op commerciële schaal wordt geproduceerd. Jaarlijks zal er 5 kiloton kunststof geproduceerd worden. De fabriek zal naar verwachting in 2024 operationeel zijn.

Van PEF kan je onder meer plastic flesjes maken, als duurzaam alternatief voor PET-flessen. PEF is sterker dan PET en biedt een betere barrière, waardoor producten langer houdbaar blijven. Bovendien is er minder PEF nodig om dezelfde fles te maken. Avantium verwacht ook dat er in de toekomst geen prijsverschil meer zal zijn tussen PEF en PET, dat nu nog goedkoper is.

Productie verzekerd

Wij zijn trots dat we meeschrijven aan dit duurzame verhaal en een bijdrage leveren aan de productie van hernieuwbare oplossingen. Met dit contract is de productie van F95 in Aalst verzekerd. Mogelijk breiden we die productie zelfs nog uit.